Linn-Helen

www.linnhelens.blogg.no

"DRIKK LITT DA, IKKE VÆR SÅ KJIP!"

  • Skrevet 28.06.2016 klokka 21:21
  • Kategori: Samfunn

Alkoholforbruket i Norge er høyt som aldri før, og i dag drikkes det omtrent i alle sammenhenger. Alkoholforbruket har økt med ca. 40 % de siste 20 årene. Drikkepress finnes derfor overalt i dagens samfunn, ikke bare hos de unge tenåringene, men også blant voksne.

I jobbsammenheng er det et betydelig drikkepress. 

Sommerfester, julebord, danskebåtturer, teamfester, avdelingsfester, lønningspilsen, fredagspilsen og afterwork er alle anledninger lagt opp til å konsumere alkohol. Er du i en lederstilling dukker det opp enda flere anledninger, da kundemøter og nettverksbygging kanskje er en del av hverdagen din. Er du i en spesiell bransje, er det kanskje enda mer utbredt og det er normalt å drikke ofte. Det er jo veldig kjedelig å være ansatt på en arbeidsplass hvor "alle" drikker, hvis du ikke ønsker å drikke selv. Det er veldig trist at det på flere arbeidsplasser, ikke legges opp til aktiviteter som ikke innebærer alkohol. Hvorfor er det en så sterk drikkekultur her i Norge? Må man drikke for "å være en av gjengen" og ikke falle utenfor?

Når folk faktisk sier "Nei takk" til alkohol, blir de gjerne sett rart på. De får gjerne en kommentar om å "drikk litt da, ikke vær så kjip", eller så forventes det at man kommer med en forklaring. Hvis man er jente, får man gjerne spørsmål om man er gravid i tillegg. Det mases gjerne flere ganger, og gjerne av flere forskjellige personer, i tillegg til at man gjerne får slengt en øl eller en shot i fanget. "Kooom igjeeen daa, ikke vær så kjedelig"! Det forundrer meg at folk ikke respekterer et nei! Hvorfor kan man ikke få lov til å være i en sosial sammenheng uten å innta alkohol? 

Woman Under Pressure to Smoke and Drink
Licensed from: Creatista / yayimages.com

Det ironiske er at drikkekulturen i jobbsammenheng, som arbeidsgiverne legger opp til, koster de samme arbeidsgiverne (og samfunnet) masse penger. En undersøkelse viste at alkoholbruk kostet Norge mellom 11,5 og 12,5 milliarder kroner årlig i form av sykefravær, arbeidsledighet, for tidlig død og nedsatt arbeidskapasitet (2004). En annen norsk undersøkelse viste at 1 av 10 hadde vært borte fra jobb pga "dagen derpå". (2006) Jeg tipper disse tallene ikke har blitt forbedret akkurat.. 

Jeg er ikke noe avholdsmenneske selv, selv om det kanskje høres sånn ut nå. Jeg har tvert i mot vært med på veldig mange jobbfester, og det har vært både morsomt og sosialt. Jeg mener bare at folk må la være å sette spørsmålstegn ved andres valg og i alle fall ikke bidra til å presse noen! Alle bør respekteres og inkluderes! En av ti uteblir faktisk fra sosiale arrangementer i jobbsammenheng, fordi de føler seg utenfor som en konsekvens av jobbrelatert alkoholbruk. Det bør derfor også legges opp til andre sosiale alternativer. 

Det er veldig mange gode grunner for å ikke drikke, så jeg ber deg tenke deg nøye om neste gang du stusser over at noen ikke drikker. Har du tenkt på at folk kan ha dårlige opplevelser fra barndommen, eller faktisk være en tørrlagt alkoholiker? Kanskje de har en veldig god grunn som de ikke ønsker å fortelle om! Eller KANSKJE IKKE! For vet du hva? Man MÅ ikke ha en kvalifisert "god grunn", det er mer enn nok at man bare ikke vil! For de som ikke vil drikke, bør kunne få lov til det - uten at det skal bli noe som helst kommentarer, slengbemerkninger eller krav til forklaring rundt det! 

Har DU opplevd drikkepress?

 

#alkohol #drikkepress #jobbfest #fest #drikke #jobb #arbeid #fravær #samfunn

frodith

28.06.2016 kl. 21:32
Føler ikke så mye på det i jobben, og egentlig ikke ellers heller. Jeg drikker ikke lenger. Jeg gjorde det før, men ble mektig lei. Fikk nok rett og slett. Følte det ikke var noe gøy, men tvert om, ble ofte diskusjoner og krangling. Og jeg merket selv at jeg ikke ble noe GLAD av det mer, og det er vel noe av meningen...å bli glad. Jeg er mer glad uten jeg :-) Så nå sier jeg bare NEI, at jeg ikke liker å drikke, og at jeg koser meg og slapper av uten. Folk er kanskje redd for å ha edru folk som sitter og "passer på" :-D Men det gidder jeg da ikke , jeg har vært en del av dette før, og jeg har nok med å kose meg selv jeg :-)

linnhelens

28.06.2016 kl. 23:05
frodith: Så bra at du ikke opplever noe press rundt deg :) Og ja.. Ikke noe poeng å drikke hvis det bare blir krangling og bråk ut av det heller. Ja noen ganger er det kanskje kjedelig å ha noen som husker alt dagen derpå, hvis man helst vil glemme hele kvelden selv :p

Anne Grethe

28.06.2016 kl. 21:35
Veldig godt skrevet Linn-Helen. Det er litt rart at man må ha en grunn og forklare seg om man ikke vil noe, drikking eller andre ting. Det burde holdt med "Nei takk"

linnhelens

28.06.2016 kl. 23:08
Anne Grethe: Tusen takk for det! Ja ikke sant.. Det er jo rart at man må forklare seg. Drikking er jo i utgangspunktet ikke bra for helsa heller, i allefall ikke i store mengder.

Søtmonsen :))

28.06.2016 kl. 21:39
Kjenner godt til denne.. Er ikke avholds selv, men drikker aldri. Og da er jeg både gravid og alt annet om jeg ikke drikker -.-''

linnhelens

28.06.2016 kl. 23:10
Søtmonsen ): Ja ikke sant.. Jenter får som regel høre den da.. Kan jo ikke være en annen grunn som at man ikke har lyst liksom..

Anne

28.06.2016 kl. 22:00
Bra innlegg :) Jeg er en av de som ikke drikker noe særlig. Ikke for noen spesiell grunn, trenger bare ikke alkohol for å ha en bra kveld. Har akkurat vært gjennom tre dager rockefestival med tilsammen tre glass rødvin og to cider ;) Går helt fint det :) Får ikke så mye mas lenger nå, var verre når jeg var litt yngre

linnhelens

28.06.2016 kl. 23:13
Anne: Kjempe flott å kunne ha det moro uten alkohol da! :) Ja de yngre får nok gjennomgå mer tror jeg, men generelt er det en del drikkepress.

Minunate

28.06.2016 kl. 22:10
Godt skrevet! Er alt for mye alkohol i de fleste sammenhenger!

Har heldigvis ikke opplevd drikkepress og jeg har ikke rørt alkohol på flere måneder, jeg er av den oppfatning at man kan ha det gøy uten alkohol også :)

linnhelens

28.06.2016 kl. 23:17
Minunate: Tusen takk for det, koselig å høre! :) Ja det er jo alkohol overalt, så er vanskelig å unngå om man har et problem. Så bra! Såklart man kan ha det gøy uten alkohol også :)

Den Rutete Skjorta

28.06.2016 kl. 22:52
Så bra skrevet - og bra med info :)

Drikker sjelden - blir sm regel to ganger, kanskje tre ganger i året med jobben. Men merker at det blir mindre og mindre hver gang, men det gjør meg ingen ting. Dessuten vet jeg hvor gøy jeg kan ha det uten alkohol ;-)

Jeg fikk ofte høre av en eks-kollega at jeg var kjip og kjedelig da jeg ikke ville være med ut å drikke. Men man er forskjellige, og det er greit :)

linnhelens

28.06.2016 kl. 23:24
Den Rutete Skjorta: Tusen takk for det! Ja man er jo forskjellige og jeg liker å ta meg en fest av og til jeg. Men det er viktig å respektere andre menneskers valg. Det virker som om det er greit å stille spørsmålstegn ved de som takker nei til alkohol. Jeg vet om ganske mange som har blitt utsatt for press på f eks jobben og det er ikke ok.

Anette.

28.06.2016 kl. 23:25
Har opplevd drikkepress opptil flere ganger. Opplever at det er lettere å akseptere mitt nei nå når jeg har lappen og bil.

linnhelens

28.06.2016 kl. 23:30
Anette.: Huff da.. Det burde jo ikke være sånn at man må ha "unnskyldninger" hvis man ikke vil!

Anette.

28.06.2016 kl. 23:31
Helt enig!

Kathleen

29.06.2016 kl. 00:12
føler ikke så mye drikkepress, men jeg tror det har noe med hvilke personer jeg henger med. De skjønner hvorfor jeg ikke drikker pga jobben min, noen drikker heller ikke så mye selv, og noen respekterer bare at jeg ikke vil drikke.

linnhelens

29.06.2016 kl. 00:26
Kathleen: Så bra :) Ja det er nok variasjoner fra yrke til yrke også. Hva jobber du med da?

Hege Kristin

29.06.2016 kl. 02:07
enig! man bør få velge selv om man vil drikke eller ikke, uten å føle noe press..

linnhelens

29.06.2016 kl. 10:18
Hege Kristin: Ja ikke sant!

dvergpinschere i mitt hjerte

29.06.2016 kl. 08:12
Er det virkelig sånn nå? ja, jeg husker jo selv ungdomstiden..da var det nok litt sånt press..men jeg har nok alltid vært en sta person og ikke tenkt over det som press..bare plagsomme spørsmål..Nå er jo alle glad om en ikke drikker, for da har man jo sjafør! hihih.. Ja folk kan ha sine grunner som de ikke vil si, så helt enig med deg! ja folk selv bestemme når de vil drikke eller ikke!

linnhelens

29.06.2016 kl. 10:23
dvergpinschere i mitt hjerte: Ja en ny undersøkelse opplyser at 57% mener det er for høyt drikkepress. Det er nok dessverre sånn på mange arbeidsplasser ja. Jeg hørte flere historier i går, som gjorde meg fryktelig provosert! Jeg har også observert det og vært utsatt for det flere ganger selv.

Unni

29.06.2016 kl. 12:17
SÅ utrolig BRA skrevet Linn-Helen! ;-) Jeg har faktisk et noe lignende innlegg jeg ikke er ferdig med å skrive enda... :-p Dette er ufattelig vikitg, og noe jeg irriterer meg over! Hvorfor MÅ det ligge an til at man alltid SKAL drikke, uansett hva det er! Alle må få velge helt selv hva de ønsker! Jeg bruker alltid å få den servert "Å, er du gravid eller?"

Jeg kan ha det minst like moro uten alkohol! Men er ikke avholds, og kan så absolutt drikke, når jeg har lyst!

<3 Klem til flotte deg

linnhelens

29.06.2016 kl. 18:34
Unni: Tusen takk for gode ord <3 Ja alle må få ta sitt eget valg, uten at noen legger seg opp i det :) Ja bra å kunne ha det moro uten alkohol også :) Klem <3
linnhelens

Jeg har akkurat fullført bachelor i økonomi. Jeg er opptatt av reiser, opplevelser og samfunn. Antall land besøkt: 32. Jeg er veldig glad i å ta bilder, prøver å ha en aktiv hverdag og er mamma til ei lita jente på 3 år.

Siste innlegg

Bloggdesign

hits