Linn-Helen

www.linnhelens.blogg.no

Mayaruinene og mayafolkets ofringer i Mexico

  • Skrevet 30.04.2016 klokka 10:51
  • Kategori: Reise


Jeg har tidligere skrevet et innlegg om turen min til Cancun i Mexico. Det forrige innlegget handlet mye om hotellet og området, og det kan du lese HER. Som lovet der, skal jeg skrive litt om utfluktene våre. Kukulkanpyramiden og mayaruinene i Mexico finner du i Chichen Itza, sørover inn i landet fra Cancun. Vi tok en utflukt med buss, og på bussturen viste de en spennende film om Mayafolket og deres spådommer. 


Chichen Itza er en av verdens sju underverker og en av Mexicos største turistattraksjoner. Kukulkanpyramiden, "El Castillo", er senteret i dette området som du kan lese mer om på bildet ovenfor. Det er trapper opp på sidene av pyramiden, som fører til et tempel på toppen. Det er ikke lov å gå i trappene i dag. I dette tempelet tilba mayafolket guden Kukulkan. Mayafolket var flinke på matematikk og geometri, og likte å lage lys-og skyggefenomener. Fra denne pyramiden lages det en "slangekropp-skygge", som på et tidspunkt passer slangehodet nederst på pyramiden! De har også sørget for lydeffekter når man f.eks klapper i hendene. Slangehoder finnes på flere av ruinene på området. Her står vi foran et veldig stort synkehull, også kalt en Cenote. Dette stedet var en hellig plass for mayaene hvor det ble foretatt ofringer. Vi snakker ikke bare om ofringer av gull, kobber og gummi her, men også av hovedsaklig barn og voksne menn. Forferdelige greier!I cenoten/synkehullet ble det funnet levninger av mange hundre barnelik under 8 år.. Det er helt grusomt å tenke på disse ofringene, og jeg kjente at jeg grøsset ved synet av denne ofringsplassen. Her spilte mayafolket mesoamerikansk ballspill ved å score i hullet langs veggen. Spillet var knyttet til rituelle handlinger. Den som tapte, ble ofret og fikk stukket ut hjertet sitt..Deler av "the Great Ball Court", ballspillområdet.Her står jeg utenfor "The Observatory - El Caracol". Mayafolket var også opptatt av astronomi og var tidlig ute med astronomiske observasjoner og kartlegging av himmelfaser. Mange forbinder kanskje mayafolket med mayakalenderen, som hadde en syklus på ca 5000 år. I 2012 ble denne gjenstand for dommedagstolkninger, da kalenderen stoppet opp. 


Mayafolket har en veldig spennende historie synes jeg, og jeg ble litt fascinert av den. Vi hadde en utrolig dyktig guide, og synes dette var en utflukt verdt å få med seg. Jeg er glad for at vi dro, selv om det kanskje ikke høres fristende ut for alle med en busstur i fantastisk vær. 

Jeg vil absolutt anbefale å ta turen til Chichen Itza om man er i Mexico! 

#mayafolket #ruiner #kukulkan #mexico #cancun #utflukt #pyramide #eventyr #chichenitza #reise #ferie 

Anne Grethe

30.04.2016 kl. 11:36
Det der kunne jeg virkelig tenkt meg å oppleve! En veldig interessant kultur, men også grusom med de ofringene... Helt forferdelig!

linnhelens

30.04.2016 kl. 12:03
Anne Grethe/FotoSeljordslia: Ja jeg vet, skjønner ikke hvordan mennesker får seg til å gjøre sånt.

Unni

30.04.2016 kl. 17:07
Så utrolig spennende! Dette er nok èn av de stedene jeg så absolutt kunne ha tenkt meg å sett! ;-) Selv om de drev med ting som er litt ekkelt å tenke på også, kan jeg tenke meg det var en opplevelse du sent vil glemme, som også var fin!

<3 God lørdag -klem

linnhelens

30.04.2016 kl. 20:28
Unni: Ja det var veldig spennende! En opplevelse for resten av livet ja :) Ha en super lørdagskveld du også <3

frodith

30.04.2016 kl. 22:13
SKulle gjerne vært der en tur, men jeg får nøye meg med en uke i Italia, om 14 dager :-D

linnhelens

30.04.2016 kl. 22:28
frodith: Åh det hørtes veldig deilig ut, det blir nok super bra! :)

tepausen.blogg.no

01.05.2016 kl. 10:06
Takk for at du lot oss andre bloggere få være med på en liten minitur sammen med deg. Uff så grusomme disse menneskene er på jakt etter menneskeofringer. Så flinke de var til det du skriver om og så barbariske. Den som tapte spillet måtte bøte med livet og små barn som ble ofret... Hvilken stygg gud de hadde laget seg. Usj

Utrolig hva de fikk til å bygge

Ha en flott 1 mai

linnhelens

01.05.2016 kl. 10:13
tepausen.blogg.no: Ja helt enig. De var tydeligvis både flinke og intelligente, men på samme tid var de fryktelige!

tepausen.blogg.no

01.05.2016 kl. 10:20
Det er tydlig at intelligensen ikke står helt i stil med handlingene.. Intelligens er en gave men også et våpen

Sparing

01.05.2016 kl. 23:07
Åh, så spennende! Der skulle jeg gjerne vært! Synes cenotesystemet og teorien om at halvsirkelen med cenoter på land er ytterkantene av meteorkrateret som drepte dinosaurene også er et spennende nerdefakta oppi alt det andre kjempespennende i området. Hele Yucatanhalvøya er jo full av både spennende historie, naturfenomener og sagn, og mayafolket er virkelig en av de mest spennende kulturene jeg har hørt om ihvertfall. Er det djevlecenoten dere er ved? Kjempeheldig som har vært der!

linnhelens

02.05.2016 kl. 20:28
Kristin/Sparing: Åh det visste jeg ikke, for noen spennende funfacts! :) Jeg har ikke hørt om noen djevlecenote da. Hva er historien bak den da?

Sparing

02.05.2016 kl. 21:59
Ja, det er kjempespennende. Ved nærmere ettertanke ligger vel ikke den på halvøya i det hele tatt. :P Den ligger i Canada. Hehe, sånn er det når man blir litt for ivrig på tastene. Du fikk meg til å få lyst til å dra på tur, igjen. ( Og grave frem all nyskjerrigheten om området igjen OG hive inn noe som garantert ikke har noe med saken å gjøre. Flauesen :P )

linnhelens

02.05.2016 kl. 22:39
Kristin/Sparing: Hehe.. Så bra at du ble litt ivrig da :) Spennende :) Nå fikk jo jeg lyst til å sjekke opp hva den i Canada er :)
linnhelens

Jeg har akkurat fullført bachelor i økonomi. Jeg er opptatt av reiser, opplevelser og samfunn. Antall land besøkt: 32. Jeg er veldig glad i å ta bilder, prøver å ha en aktiv hverdag og er mamma til ei lita jente på 3 år.

Siste innlegg

Bloggdesign

hits